Aandoeningen
Dental More kijkt verder dan alleen het gebit. Door aandacht te geven aan voeding, gedrag en hygiëne. Dit zijn drie belangrijkste punten voor een vitaal en gezonde mond. Vaak worden de meest serieuze problemen hiermee voorkomen. Hieronder staan de meestvoorkomende aandoeningen omschreven.
Teruggetrokken tandvlees wordt ook ginigvalerecessie genoemd. Dit is een bekend probleem in de tandheelkunde. Een van de oorzaken van teruggetrokken tandvlees is ouderdom. Naarmate men ouder wordt trekt het tandvlees zich verder terug, maar steeds meer zien we dat jonge mensen last hebben van terug getrokken tandvlees.
De klachten die u kunt hebben bij teruggetrokken tandvlees zijn:
- gevoeligheid bij eten van warme of koude voedingsmiddelen
- gevoeligheid bij koude lucht
- langere tanden, het zichtbaar worden van de tandwortel
- snel bloedend, rood tandvlees (eventueel loszittend)
Het terugtrekken van tandvlees. Kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:
- te hard poetsen oftewel poetstrauma
- overbelasting van tanden en kiezen, door het klemmen of knarsen
- trauma
- orthodontie behandeling
- nagelbijten
Helaas komt teruggetrokken tandvlees niet meer terug, wel zijn er een aantal behandelingen die wij graag met u nader kunnen bespreken:
- behandeling bij de parodontoloog voor eventuele tandvleestransplantatie: hierbij wordt er stukjes gezond tandvlees van het gehemelte gebruikt om de tandwortel te bedekken.
- epithese: een silicone prothese die over de blootliggende tandwortel wordt gedragen, deze is uitneembaar.
Kiespijn is een symptoom van een gebitsprobleem.
Pijn in de kiezen kan heel vervelend zijn en kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de pijn na enkele dagen over en soms houdt het heel lang aan. Is de pijn hevig en niet dragelijk maak dan snel een afspraak bij Dental 7 voor een behandeling. Indien u lang met de klachten rondloopt kunnen de klachten verergeren of andere klachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om met kiespijn klachten bij ons langs te komen. wij zullen u zo goed mogelijk van uw klacht helpen.
De kenmerken van ontstoken tandvlees zijn:
- bloeding
- zwelling
- roodheid
- Soms heb je ook last van een slechte adem
Bij niet tijdig behandelen van ontstoken tandvlees kan de staat van uw tandvlees verergeren. U kunt dan risico lopen op het ontwikkelen van parodontitis. Parodontitis is een multi-causale aandoening. Dit betekend dat er meerdere factoren betrokken zijn bij het ontstaan van deze tandvlees-aandoening. Parodontitis is een ontsteking van het steunweefsel van uw tanden en kiezen waarbij botafbraakaanwezig is. Dit kan verlies van u tanden en kiezen veroorzaken. De conditie van uw tandvlees heeft invloed op uw algemene gezondheid.
Verschillende oorzaken van ontstoken tandvlees zijn:
- onvoldoende of onjuiste mondhygiëne
- ongezonde levensstijl (denk hierbij aan roken of overmatig alcohol gebruik)
- bepaalde ziekte
- medicijn gebruik
- erfelijkheid
Voorkomende klachten: behoefte hebben om meerdere malen per dag uw mond vochtig te maken. Die behoefte kan zowel s’avonds als s’ochtends optreden. Droog voedsel kan soms moeilijk zijn om te slikken, denk aan beschuit, crackers of brood. U kunt ook problemen krijgen met spreken.
Wat zijn de oorzaken van een droge mond:
veel medicijnen kunnen als bijwerking een droge mond veroorzaken. De speekselklieren worden geremd in de afgifte van speeksel. Dit zijn vooral medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling tegen hoge bloeddruk, of hartritmestoornissen, of medicijnen zoals antidepressiva, slaap- en plasmiddelen. De medicijnen remmen alleen de speekselafgifte en tasten meestal niet de speekselklieren aan.
Waarom is speeksel zo belangrijk:
Speeksel heeft een smerende werking bij spreken, kauwen en slikken. Met behulp van speeksel kunt u makkelijker bewegen met uw wangen, lippen en tong. Door voedsel met speeksel te mengen kunt u pijnloos u voedsel doorslikken. Bovendien heeft het een reinigende werking op tanden en kiezen en uw mondslijmvliezen. Daarnaast remt speeksel de werking en de groei van bacteriën en schimmels in de mond, waardoor mondinfectie wordt voorkomen.
Een slechte adem kan heel vervelend zijn, zowel voor uzelf als voor uw omgeving. Het is vaak ongemakkelijk om hierover te praten. Iedereen heeft weleens last van een onaangename geur in de mond, bijvoorbeeld na het eten of bij het opstaan na het slapen. Het kan verschillende oorzaken hebben. De mondhygiëniste kan samen met u kijken naar de mogelijke oorzaak.
Wat u zelf kunt doen om een slechte adem te verhelpen:
- Maak 2 maal per dag gebruik van een tongschraper. Onze mondhygiënist demonstreert u graag deze werkwijze.
- Poetst uw tanden tweemaal per dag en gebruik interdentale middelen zoals een floss, een houten stoker of een rager.
- Maak een afspraak bij onze mondhygiënist voor een grondige reiniging van uw tanden en kiezen, een uitgebreide reiniging kan effectief zijn bij het verhelpen van een slechte adem.
Tanderosie is slijtage van het gebit ten gevolge van zuren uit drank, voedingsmiddelen en/of maagzuur. De glazuurlaag wordt door de slijtage steeds dunner en kan zelfs geheel verdwijnen. Tanderosie is een serieus probleem.
Voorbeelden van zure producten:
- Frisdranken : Frisdranken krijgen hun frisse smaak door het toegevoegde fosforzuur (bijvoorbeeld in cola), citroen- of appelzuur (in allerlei fris- en sportdranken). De zure smaak proeft u niet door de toegevoegde suiker of zoetstof.
- Vruchtensappen : vruchtensappen zijn vaak zuurder dan frisdranken. Vruchtensappen kunnen schadelijk zijn voor je gebit
- Zuur fruit : Hierbij kunt u denken aan kiwi’s, appels, citrus vruchten, bessen.
- Aangezuurde voedingsmiddelen : Augurken, uitjes
Veilige dranken
- Water
- koffie, thee (zonder suiker of honing), melk. Deze zijn niet zuur.
Hoe kun je tanderosie voorkomen:
- Beperk gebruik van eten en drinken van zure dranken en zuur voedsel.
- Bij het drinken van zure dranken gebruik maken van een rietje. De zure dranken niet door je mond spoelen maar gelijk doorslikken.
- Gebruik 7 eetmomenten per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Een mandarijntje en of thee met suiker wordt gezien als een eetmoment.
Niet iedereen is bewust van het effect wat erosie kan hebben op de tanden en kiezen. Tanderosie is slijtage van het gebit, glazuurlaag wordt hierbij steeds dunner en kans zelfs geheel verdwijnen. Dit kan klachten geven zoals pijn, minder fraai en geel gebit of gaatjes. Deze slijtage is helaas onomkeerbaar, verloren glazuur groet niet meer terug. Wel zijn er verschillende behandelingen om van deze klachten af te komen. Allereerst gaan wij met u kijken naar hoe de tanderosie is ontstaan en voorkomen van meer schade. Hierbij kijken wij naar uw eetgewoontes, medische achtergrond, medicijn gebruik en levensstijl. Daarnaast kunnen wij uw gebit restaureren met composieten vullingen. Composiet wordt ook gebruikt bij het vullen van gaatjes. Bij gevorderde erosie kunnen wij ook gebruik maken van kronen en facings in plaats van composieten restauraties.
Bij een ongeval kan het zijn dat de tand gedeeltelijk of volledig uit de mond is gekomen. Een van de meest voorkomende tandletsel bij kinderen en volwassenen is het uitgeslagen of afgebroken van tanden en kiezen. Vaak zijn het de voortanden die deze klappen vangen. Kiezen zijn echter wat dieper in de mond en zijn wat meer beschermd tegen klappen en stoten. Wij zien ook vaak een afgebroken kies bij het eten van iets hards. Een afgebroken kies of uitgeslagen tand is een noodgeval en moet zo snel mogelijk worden behandeld. Maak telefonisch een afspraak en bij tandletsel of pijn.
Heeft u last of vragen omtrent gebitsproblemen, neem dan contact met ons op via onderstaande button
Regel het online